
Wiadomo, jak otyłość sprzyja rozwojowi raków trzustki i piersi
15 lutego 2016, 14:16Naukowcy zidentyfikowali mechanizm, za pośrednictwem którego otyłość sprzyja rakom trzustki i piersi.

Niskie stężenia żelaza mogą powodować uszkodzenia komórek
15 lutego 2016, 11:31Stężenia żelaza, podobne do dostarczanych w ramach standardowych terapii, np. kroplówek czy tabletek, mogą w ciągu 10 min uruchomić uszkodzenia DNA.

Wyciąg z miodli znajdzie zastosowanie w leczeniu raka trzustki?
12 lutego 2016, 16:22Ekstrakt z liści miodli indyjskiej (Azadirachta indica) może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.

Ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
11 lutego 2016, 12:28Naukowcy z Chin odkryli, że hamując stan zapalny i apoptozę, ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Od plam na skórce banana do diagnozowania stadium czerniaka
8 lutego 2016, 17:58Ciemniejące skórki banana mogą pomóc w określeniu stadium czerniaka złośliwego.

Grafen bezpiecznie oddziałuje z neuronami
8 lutego 2016, 12:32Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch zademonstrowali, w jaki sposób, nie naruszając integralności komórki, stworzyć bezpośredni interfejs grafen-neuron.

Genetyczny związek chorób psychicznych i cukrzycy typu 2.
5 lutego 2016, 17:22Może istnieć związek między różnymi zaburzeniami psychicznymi a cukrzycą typu 2. Naukowcy odkryli bowiem, że gen DISC1, odgrywający pewną rolę w schizofrenii, zaburzeniu afektywnym dwubiegunowym i niektórych formach depresji, wpływa także na działanie komórek beta wysp trzustkowych.

Mitochondria głównymi graczami procesu starzenia komórek
4 lutego 2016, 13:08Międzynarodowy zespół naukowców wykazał po raz pierwszy, że to mitochondria uruchamiają proces starzenia komórek.

Trawy morskie niezdolne do życia na lądzie
4 lutego 2016, 10:48Międzynarodowy zespół naukowy zsekwencjonował genom Zostera marina, szeroko rozpowszechnionego gatunku trawy morskiej. W przeszłości roślina ta żyła na lądzie. Obecnie występuje wyłącznie w środowisku morskim

Sam ruch nie wystarczy do utraty wagi
1 lutego 2016, 13:37Organizm może się przystosowywać do wyższego poziomu aktywności fizycznej, dlatego ruszając się bardzo dużo, niekoniecznie spalamy więcej kalorii od osób ruszających się w stopniu umiarkowanym - twierdzą naukowcy z City University of New York (CUNY).